150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΕΝΡΙ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΘΟΡΩ

Όταν ο νόμος είναι τέτοιος, ώστε να σε εξαναγκάζει να γίνεις όργανο αδικίας σε βάρος άλλου, τότε σου λέω: γίνε παραβάτης του νόμου. Υπάρχει ένας νόμος ανώτερος από τον νόμο του κράτους και πρέπει να υπακούει κανείς σε αυτόν τον ανώτερο νόμο, ακόμα και αν υπάρχουν ποινικές συνέπειες».

O Henry David Thoreau (1817-1862), ο εμπνευστής της πολιτικής ανυπακοής, ήταν ένας ένθερμος φυσιολάτρης και λάτρης της αρμονίας που διέπει τους κανόνες της φύσης οι οποίοι και τον οδηγούσαν στις αντιλήψεις του για την ζωή όσο και στις πολιτικές του πεποιθήσεις που για αυτόν ήταν αλληλένδετα. Δεν έμεινε απλά στις θεωρίες του περί ζωής αλλά τις εφάρμοσε και στην πράξη όταν έζησε επί δύο χρόνια (1845-47) στη λίμνη Ούωλντεν ενταγμένος αρμονικά μέσα στο σύνολο της φύσης, όταν συνελήφθη για την άρνηση του να πληρώνει φόρους σε ένα τυραννικό κράτος που χρηματοδοτούσε την εκπαίδευση στρατιωτών για τον πόλεμο του Μεξικού, ακόμα και όταν εγκατέλειψε την διδασκαλία του σε διάφορα σχολεία χαρακτηρίζοντας το παιδαγωγικό σύστημα ως αυταρχικό. Ο Thoreau είχε σπουδάσει στο Harvard κλασική φιλολογία, φυσική ιστορία και μαθηματικά και έγραψε αρκετά βιβλία τα πιο γνωστά από τα οποία είναι η «Πολιτική ανυπακοή» (1849), «Ζωή χωρίς αρχές» (1850) και «Περπατώντας» (1862) αν και εν ζωή πολύ λίγα από αυτά έγιναν γνωστά.

Στη «πολιτική ανυπακοή» έλεγε «Υπάρχουν χιλιάδες που είναι στη γνώµη αντίθετοι στη δουλεία και στον πόλεµο, που όµως στην πράξη δεν κάνουν τίποτε για να τα σταµατήσουν και οι οποίοι, θεωρώντας τον εαυτό τους παιδιά του Ουάσιγκτον και του Φραγκλίνου, κάθονται µε τα χέρια στις τσέπες και διατείνονται ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν και τίποτε δεν κάνουν, που ακόµη αναγάγουν το ζήτηµα της ελευθερίας σε ζήτηµα ελεύθερου εµπορίου και διαβάζουν ήσυχα τις διακυµάνσεις των τιµών µαζί µε τις τελευταίες ειδήσεις από το Μεξικό, ίσως πριν αποκοιµηθούν, επάνω και στα δύο, µμετά το δείπνο. Ποια είναι η διακύµανση της τιµής ενός έντιµου ανθρώπου και ενός πατριώτη σήµερα; Διστάζουν και λυπούνται και κάποτε αιτούνται, µα τίποτε δεν κάνουν µε ζήλο και αποτελεσµατικότητα. Θα περιµένουν καλοπροαίρετα, άλλους να θεραπεύσουν το κακό, και ίσως να µην χρειαστεί να στεναχωριούνται πλέον. Εν τέλει, δίνουν µονάχα µία φθηνή ψήφο, µία ανεπαρκή έγκριση και ένα αδύναµο κατευόδιο στο δίκαιο, για εκεί που πηγαίνει µε τη συνδροµή τους. Υπάρχουν εννιακόσιοι ενενήντα εννέα προστάτες της αρετής για κάθε ενάρετο άνδρα. Μα είναι πιο εύκολο να έρθεις σε επικοινωνία µε τον πραγµατικό ιδιοκτήτη ενός πράγµατος απ’ ότι µε τον προσωρινό του φύλακα».

Επηρέασε, και συνεχίζει να το κάνει, με τα φλογερά του γραπτά επαναστατικές φυσιογνωμίες σε όλο τον κόσμο με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις όπως τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Λέων Τολστόι και τον υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας.

πηγές:

εφημερίδα Άλφα #76

www.aformi.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *