LAFARGE (ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ)

ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΕΞΙΛΕΩΘΕΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ”ΧΟΡΗΓΟ” ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;
«Θα έπρεπε να θέλουμε μία κοινωνία στην οποία οι οικονομικές
   αξίες θα έχουν πάψει  να κατέχουν κεντρική  (ή μοναδική) θέση ,
  όπου η οικονομία θα έχει ξαναμπεί στη θέση της , δηλαδή θα  
έχει γίνει ένα απλό μέσο του  ανθρώπινου βίου και όχι ύστατος 
 σκοπός, μια κοινωνία επομένως στην οποία θα έχουμε 
παραιτηθεί από την  τρελή κούρσα προς  μία συνεχώς 
  αυξανόμενη κατανάλωση. Αυτό δεν είναι απλώς αναγκαίο 
  για να  αποφύγουμε την τελεσίδικη καταστροφή του  
 περιβάλλοντος.  Είναι αναγκαίο, κυρίως, για να βγούμε  
από την ψυχική και ηθική εξαθλίωση  των συγχρόνων ανθρώπων.»   Κ. Καστοριάδης

απο την παρέμβαση στην παράσταση του θεάτρου χαλκίδας

Μια αλήθεια που κρύβεται, από τα δεξιά και τα αριστερά, πίσω από τις συνήθεις επικλήσεις στην ανάπτυξη είναι ότι η ”ανάπτυξη” παγκοσμίως βρίσκεται σε κρίση. Ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ίδια της τα όρια αλλά και τα όρια του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο καταστρέφει απερίσκεπτα. Τρανή απόδειξη η περιοχή της κεντρικής Εύβοιας την οποία λεηλατούν από κάθε άποψη εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ, τα Τσιμέντα Χαλκίδας, η Νεοχημική, η ΣΟΓΙΑ και άλλες.
Η αντίστασή μας απέναντι στις καταστρεπτικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών πρέπει να γίνει ακόμη πιο δυναμική και αποφασισμένη. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο για παραχωρήσεις γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η Lafarge προτείνει για τα Τσιμέντα Χαλκίδας νέες δραστηριότητες που είναι το ίδιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον και ασύδοτες. Στα σχέδιά τους υπολογίζουν μόνο το κέρδος και τη μεγέθυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τις καταστροφές που μπορούν να προξενήσουν στο φυσικό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον. Η συλλογική αντίσταση στα σχέδιά τους είναι λοιπόν πολύ σημαντική.
Γι’ αυτό θεωρούμε τη ”χορηγία” εκ μέρους της Lafarge προς το Θέατρο Χαλκίδας και τις δημόσιες ευχαριστίες της προέδρου του θεάτρου προς τους χορηγούς απαράδεκτη πράξη και από πολιτική αλλά και από πολιτιστική σκοπιά. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αυτή η λογική κυριαρχεί στον σύγχρονο κόσμο και αποτελεί μέρος της βαθιάς κρίσης που διαπερνά την κοινωνία μας. Ο οικονομικός παράγοντας πρέπει να πάψει να δικαιολογεί της συνθηκολογήσεις μας και να αναζητήσουμε ένα νέο ήθος που θα στηρίζει την πολιτική και την πολιτιστική μας συμπεριφορά. Αν μια κοινωνία δεν μπορεί να στηρίξει ένα εγχείρημα πολιτισμού ή η κοινωνία είναι άρρωστη ή το εγχείρημα είναι προβληματικό.
Δεν νιώθουμε ότι λέμε κάτι νέο. Το ζήτημα έχει τεθεί και άλλες φορές στην πόλη. Πολλοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις ”χορηγίες” της Lafarge χαρακτηρίζοντάς τις υποκριτικές και ευκαιρία να ρίξει σκόνη στα μάτια ή ακόμη και να υποχρεώσει σε ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Αν θέλουμε πραγματικά να οικοδομήσουμε έναν ανθρωπινότερο κόσμο (ελεύθερο και αυτόνομο) πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο ήθος που θα στηρίζει την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΟΥΛΑΛΟΥΜ Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
http:oulaloum.espiv.net 

mail: oulaloum@espiv.net

3 thoughts on “LAFARGE (ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ)”

  1. Σας καλημερίζω και ευχαριστώ για την χθεσινοβραδινή παρουσία σας στο χώρο “Αυλιδείας Αρτέμιδος” . Οι ιδέες σας στα πιο πολλά σημεία είναι και δικές μου.Μαζί σας άλλωστε είμαι στις πορείες και στις πλατείες, στα μεγάλα ναι και τα όχι .
    μαζί σας θα είμαι και σήμερα και αύριο στους αγώνες για το αντιρατσιστικό κίνημα,για καλύτερη ποιότητα στη ζωή ,για την ανεργία και την εργασία με όρους ανθρώπινους ,στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στις μάχες που δίνει ο Ελληνικός λαός ,οι Ευρωπαίοι συνάνθρωποι μας και η παγκόσμια κοινότητα.
    Φίλοι μου: κανείς δεν αθωώνετε πόσο μάλλον η εταιρία LAFARZE από μια χορηγία!!! της τάξης 8 κολονών για να έρθει το ρεύμα στο χώρο του θεάτρου παραμονή της πρεμιέρας!.
    Αναρωτιέμαι μήπως τελικά έπρεπε να πάει μια ομάδα δυναμική όπως η δική σας να ζητήσει από τη ΔΕΗ να μας χορηγήσει αυτό το μικρής έκτασης έργο αντί να μας ζητάει 12.000 ευρώ για να το κάνει!!!. Αυτό είναι το κόστος για τo έργο και στην lafarze κόστισε την αγορά των 8 κολονών! Αν για αυτό το ποσό μας κατηγορείτε και διαγράφετε και ακυρώνετε μια προσπάθεια και μια πρωτοβουλία αναβάθμισης μιας ιστορικής περιοχής της πόλης μας τότε πραγματικά υπάρχουν πράγματα που τα καταλαβαίνουμε διαφορετικά.Από την άλλη κατηγορείται εμένα προσωπικά ως πρόεδρο του Θ.Χ για τις δημόσιες ευχαριστίες προς όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν αυτή τη δουλειά Σας ενημερώνω πως το θέατρο Χαλκίδας έχει Δ.Σ 7μελή και αυτό αποφασίζει δημοκρατικά.
    Μια δουλειά που για να γίνει δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για πάρα πολλούς μήνες φτιάχνοντας όνειρα και ουτοπίες πράξη.Τίποτα δεν είδατε από αυτά και καμιά μνεία για το έργο στο χώρο και το καλλιτεχνικό μέγεθος.
    Εμείς σας τιμούμε για την αγωνιστικότητά σας και σας ευχαριστούμε από καρδιάς που είστε παρόντες .

  2. Ένα σχόλιο, για το σχόλιο της ζωης

    Κάπως έτσι (για να μην πω ακριβώς) λειτουργεί και η MIESENS και όχι μόνο.
    Με “χορηγίες” για να ξεπλένει τις βρωμιές της.
    Παλιό το κόλπο για δημοσιοσχετίτες και πολιτικάντηδες και όχι μόνο.
    Ναθινγκ νιου!
    Οσοι αποδέχονται συμφωνίες με τον διάβολο (υπερβατικό,ε?)
    δεν δικαιούνται δικαιολογιών.
    Ειδικά δε όταν ανήκουν σε “χώρους”.
    Τελικά πόσο μικροί μπορεί να είμαστε οι άνθρωποι? Πόσο, μου λές?
    Καμιά συνθήκη με τον εχθρό, όσα δώρα κι αν φέρνει.
    Έτσι την πάτησαν και οι Τρώες. Αλω-Τροιώθηκαν.

    ΥΓ1: να με συμπαθάτε. τίποτα προσωπικό. Πάλη αντί-θέσεων.
    ΥΓ2: Καλύτερα με κεριά και δαυλούς, παρά να προσφέρετε άλλοθι σε δολοφόνους.
    Συνεργείτε κυρία μου.
    Συν-ενεργείτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *