ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Πέμπτη 23/8 στις 22:00μμ στο Θέατρο Π.ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ – Η Κατάληψη ( The Take )

Το 2001 σε μια Αργεντινή στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια λόγω χρεοκοπίας και χιλιάδες άνεργους, 30 απολυμένοι εργάτες στα προάστια του Buenos Aires αποφασίζουν να αντιδράσουν καταλαμβάνοντας το κλειστό εργοστάσιο της περιοχής τους. Πρόκειται για το εργοστάσιο Forja και την απαρχή ενός νέου εργατικού κινήματος. Αυτό που θα καταφέρουν είναι η επαναλειτουργία των μηχανών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα ερείπια ενός αποτυχημένου οικονομικού συστήματος. Έτσι μια απλή πράξη –η κατάληψη– αποκτά ένα δυνατό συμβολισμό.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτόν τον αγώνα σε παράλληλη σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στην Αργεντινή, εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, όπου ο αρχιτέκτονας της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και στενός φίλος των πρώην εργοστασιαρχών, Carlos Menem, είναι ο βασικός υποψήφιος. Αν κερδίσει, τα εργοστάσια θα γυρίσουν στα χέρια τους… «Οπλισμένοι» μόνο με σφενδόνες και μια δυνατή πίστη στην άμεση δημοκρατία, οι εργάτες αγωνίζονται εναντίον ενός ολόκληρου συστήματος που αντιμετωπίζει τα εργοστάσια μόνο σαν παλιοσίδερα για πούλημα. Οι ίδιοι οι πρωτεργάτες του κινήματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιτυχία τους είναι επισφαλής… Όπως σε κάθε άλλη κατάληψη, δέχονται σκληρή επίθεση από παντού: δικαστές, πολιτικούς, αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν τη δύναμη είτε να νομιμοποιήσουν το νέο κίνημα είτε με βίαιο τρόπο να το καταστείλουν.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται: Bill Clinton, Gustavo Cordera, Freddy Espinoza, Nestor Kirchner, Naomi Klein, Avi Lewis, Carlos Sau’l Menem, Lalo Paret, Juan Domingo Pero’n, Anoop Singh, Luis Zanon.

Σκηνοθεσία: Avi Lewis Σενάριο: Naomi Klein Παραγωγή: Laszlo Barna (executive producer), Silva Basmajian (producer), Avi Lewis (producer), Naomi Lewis (producer), Katie McKenna (co-producer) Μουσική: David Wall

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *