ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ.: ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

βιπε

Η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι αποτελεί ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, που θα έχει επιπτώσεις στην ΥΓΕΙΑ μας, στις ΔΟΥΛΕΙΕΣ μας και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, όχι μόνο εδώ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ολόκληρης της Εύβοιας και των Σποράδων. Συγκεκριμένα:

•    Επιτρέπει την εγκατάσταση εξαιρετικά ρυπογόνων και επικίνδυνων για την υγεία μας μονάδων (μονάδα καύσης σκουπιδιών, δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου κλπ) στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ.
•    Επιτρέπει την αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ.
•    Επιτρέπει (σε… «εξαιρετικές περιπτώσεις»!) την απόρριψη οποιωνδήποτε υλικών/ουσιών στη θάλασσα.
•    Επιτρέπει την υπεράντληση μέχρι και 800 κυβικών νερού την ώρα (!!!) από τον υδροφόρο ορίζοντα του Μαντουδίου, επηρεάζοντας την ποσότητα και την ποιότητα του νερού σε ολόκληρη την περιοχή με σοβαρές συνέπειες για την γεωργία, τη κτηνοτροφία και το περιβάλλον. Η απόφαση προβλέπει μάλιστα και τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να υδρεύονται συμπληρωματικά και από το δίκτυο ύδρευσης του Μαντουδίου.
•    Θεωρεί δεδομένη τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 1160 Mw με φυσικό αέριο, που θα καταστρέψει το κλίμα, θα οδηγήσει σε χλωρίωση και υπερθέρμανση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, θα προκαλέσει χρόνια, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους και θα οδηγήσει τη βλάστηση σταδιακά στο μαρασμό (λόγω όξινης βροχής, εξάντλησης του υδροφόρου ορίζοντα και ρύπανσης του εδάφους).
•    Αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα για μεταφορά του δρόμου που συνδέει το Μαντούδι με το Πήλι στο τμήμα που σήμερα διασχίζει τη ΒΙ.ΠΕ., γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρία να λειτουργεί μακριά από αδιάκριτα βλέμματα διερχομένων.
Η απόφαση αυτή στηρίζεται στο ΨΕΜΑ και την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ:
•    Η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., ισχυρίστηκε ότι τα μεταλλεία λευκολίθου είναι ενεργά και λειτουργούν! Δικαιολογήσανε μάλιστα το γιγάντιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού με το γελοίο επιχείρημα ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοστασίου λευκολίθου. Μακάρι να ήταν έτσι!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ, με σεβασμό βέβαια του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙ.ΠΕ.!
•    Η απόφαση παραβλέπει τα επιστημονικά πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που αποδείκνυαν ότι μια ΒΙ.ΠΕ. που θα επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων υψηλής όχλησης είναι αντίθετη με τις προβλέψεις των χωροταξικών πλαισίων για μέσης όχλησης δραστηριότητες και ήπιο τουρισμό.
•    Η απόφαση παραβλέπει την καταπάτηση αγροτικών εκτάσεων, την αλλοίωση της κοίτης του Κυμασιώτη και την ύπαρξη στην περιοχή προστατευόμενων υγρότοπων.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:
•    Ο Αθ. Σκορδάς είχε παρουσιάσει ως εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ τα σχέδια της εταιρίας για ΒΙ.ΠΕ. στο δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου τον Ιούνιο του 2010. Τώρα είναι υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τις ΒΙ.ΠΕ.!!!
Η απόφαση για δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Οι εκπρόσωποι της εταιρίας στην περιοχή διαδίδουν πως θα ανοίξουνε δουλειές! Προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια των άνεργων κατοίκων, ψιθυρίζοντας τους στο αυτί «Να κάνουν αίτηση, αλλά να μην το πουν σε άλλους!». Οι επιχειρηματίες όμως δεν έρχονται για να κάνουν κοινωνικό έργο! Κοιτάνε να αυξήσουν με κάθε τρόπο το κέρδος τους. Ιδιαίτερα η περιοχή του Μαντουδίου, παρά τους πολλούς και πολλά υποσχόμενους σωτήρες – επενδυτές που πέρασαν, μετράει μόνο περιβαλλοντικά εγκλήματα, ενώ συνεχίζει δυστυχώς να μαστίζεται από την ανεργία και την υποβάθμιση.
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που είναι το μόνο συγκεκριμένο έργο που περιγράφεται από την εταιρία και τα υπουργεία, θα απασχολεί 84 άτομα, εκ των οποίων τα 60 θα είναι θέσεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε τη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, προκειμένου να πιστέψουμε τις ίδιες υποσχέσεις; Ποιον τόπο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;;
Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας και μαζί με αυτούς τους κατοίκους όλης της Εύβοιας, των Σποράδων και της υπόλοιπης Ελλάδας, να αντιδράσουμε δυναμικά σε αυτό το έγκλημα, πριν να είναι αργά!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. Βόρειας Εύβοιας
(επικοινωνία: oxibipe@gmail.com)

bipe


βιπεεε

 

βιπεε

10 thoughts on “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ.: ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ”

 1. Εαν δεν χαλιναγωγήσουμε τις ανάγκες μας
  θα θέλουμε περισσότερο ηλεκτρικό
  περισσότερο μετάλλευμα
  περισσότερη ενέργεια
  με αποτέλεσμα να έχουμε
  περισσότερα προβλήματα.

  Άντε να πείσεις τον κόσμο, μετά από τόσα χρόνια “εκπαίδευσης” αντί ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
  Τον χάσαμε τον αγώνα, συντρόφοι….

  1. “Τον χάσαμε τον αγώνα, συντρόφοι….”.
   Να τον κλάψουμε, να τον θάψουμε και να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη δηλαδή;
   Από την άλλη, σε όλα τα άλλα έχεις δίκιο. Τα λόγια είναι φτηνά και η παιδεία που λες λείπει από τους διαμαρτυρόμενους πρώτα από όλα.
   Παράδειγμα, οι ποικίλες εκδηλώσεις. Που χωρίς ενέργεια, πολυεθνικά αλουμινένια κουτάκια ή πλαστικά νερά και κυπελλάκια (για να προσελκύσει κόσμο και να βγάλει τα έξοδά της) και τυπωμένη χαρτούρα είναι αδιανόητο να γίνει….

   1. γειά σου George

    θα υπερθεματίσω, σε ότι αφορά στον “μακαρίτη”.
    όχι μόνο να τον θάψουμε, αλλά και να στήσουμε πανηγύρι πάνω από τον τάφο του.

    Και αφού εκτονωθούμε, να κάτσουμε τριγύρω – από τον τάφο του “αγώνα”- και να σκεφτούμε ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ αντίδρασης και αντίστασης και όπως επιθυμείτε ονομάστε το.

    Εφόσον είμαστε μπροστά σε νέες μεθόδους εξουσίας, είναι κουτό και βλακώδες να χρησιμοποιούμε παλαιούς τρόπους, οι οποίοι μάλιστα, δεν επέφεραν αποτέλεσμα, παρά μόνο το όποιο κοκαλάκι πέταξε η εξουσία προς τους υποτελείς της.

    Και για να μην αρχίσει κανείς να εκθειάζει τα “κεκτημένα αγώνων”,
    θα του πω να κοιτάξει πόσο εύκολα και αβασάνιστα τα παίρνει πίσω. Με μια της λέξη.
    Κι εμείς στο έργο θεατές… να οραματιζόμαστε κοινόβια.
    Φεύ!!

    Θα επανέλθω για τις οικολογικές σου αναφορές σε πλαστικά και τσίγκινα

    1. Κάποιοι δεν οραματίζονται μόνο ”κοινόβια”, τα πραγματοποιούν κιόλας, εδώ και τώρα. Βέβαια μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας που τους έχει διαμορφώσει και προσπαθούν να υπερβούν. Άρα οι αντιφάσεις είναι αναπόφευκτες, μπορούν όμως να είναι δημιουργικές. Το πρώτο βήμα είναι να τις αναγνωρίσεις, το δεύτερο να τις υπερβείς ….

     1. Χαίρομαι πολύ για ανθρώπους που κάνουν πράξεις.
      Μόνο μια παρατήρηση θα ήθελα να κάνω.
      Θα έλεγα να αφαιρεθεί η παράμετρος που αναφέρεις για τα πλαίσια της κοινωνίας.
      Θεωρητικά κάποιοι δημιουργούν τα πλαίσια και δεν εφαρμόζουν στις πράξεις τους τα υπάρχοντα κοινωνικά πλαίσια.
      Αυτοί ήταν είναι και θα παραμείνουν οι πρωτοπόροι.

      Εύχομαι ολόψυχα δύναμη για πρωτοπορίες.

 2. Σωστά θίγεις το θέμα, πέφτεις όμως στην παγίδα του ιδεαλισμού. Ποτέ, κανείς, δεν μπορεί να βγει ολοσχερώς έξω από το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει. Μόνο στις επαναστατικές στιγμές της ιστορίας ίσως συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά και μέσα σε αυτές η πάλη με το παραδοσιακό φαντασιακό παραμένει ζωντανή. Η έννοια της πρωτοπορίας είναι λάθος. Η αγγελική μορφή του επαναστάτη που δρα έξω από τα κοινωνικά πλαίσια είναι καθαρά αποκύημα της φαντασίας. Ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, ενώ μπορούμε να πούμε ότι η ήττα της αριστεράς οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στα διαφόρων ειδών κακέκτυπα της έννοιας της πρωτοπορίας που επιβλήθηκαν στα πολιτικά της ιερατεία. Ίσως να έχουμε ανάγκη από δρώσες μειοψηφίες, οι οποίες όμως θα προσπαθούν να παίζουν μόνο ρόλο παρότρυνσης και ποτέ καθοδήγησης. Το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε μας καθορίζει και είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι μπορούμε να βγούμε απολύτως από αυτό. Ο επαναστάτης δεν είναι η καθάρια μορφή που έχει υπερβεί αγγελικά την κοινωνία, αλλά είναι παιδί της κοινωνίας την οποία αρνείται (άρα ο εαυτός του περιλαμβάνει πολλά δομικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από την κοινωνία που τον γέννησε). Είναι επαναστάτης όχι επειδή έχει καθαριστεί από τις μολύνσεις της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει αλλά επειδή αναγνωρίζει το παλαιό επάνω του και αποφασίζει να το αλλάξει. Ο αγώνας αυτός μάλλον δεν έχει τέλος…Αυτό είναι στην ουσία της η επανάσταση και όχι η επιστροφή στον κήπο της Εδέμ.

 3. @ George
  φίλτατε
  Θα ήθελα πολύ να συμφωνήσω μαζί σου, οτι δηλαδή “παιδεία που λες λείπει από τους διαμαρτυρόμενους πρώτα από όλα.”

  Αλλά
  Στο δικό μου το μυαλό , η διαμαρτυρία ,ενός ανθρώπου για να αλλάξει κάτι, δείχνει έναν βαθμό ευθύνης μεγαλύτερο από αυτόν που δεν διαμαρτύρεται.
  Σαφώς και αυτό υποδεικνείει έναν άλλον βαθμό παιδείας – και πάλι για μένα- , υψηλότερο του μέσου όρου ή τουλάχιστον από αυτόν του ακίνητου.
  Προτιμώ έναν μη κατασταλαγμένο και εκτιθέμενο διαμαρτυρόμενο ,
  παρά έναν που δεν φωνάζει ή τουλάχιστον δεν καταθέτει την αντιρρησή του.

  Προτιμώ τους ανθρώπους στον δρόμο και τις πλατείες, άσχετα με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις θέσεις τους. Το πρόβλημά μας , των τόσων χρόνων, είναι οτι δεν αντιδρούσαμε. Σώνει και καλά τώρα να τα βάλω με αυτούς που αντιδρούν?
  Προτιμώ να καταθέσω την δική μου θέση στην πλατεία, πρόσωπο με πρόσωπο.
  Όσο για την ενέργεια που λες, κι εγώ βρίσκω τα πράγματα λίγο ¨για να γίνουν”.
  Αλλά μέσα από ζυμώσεις και συζητήσεις διαμορφωνόμαστε και όχι από την κριτική θέση μας και μόνο.
  Μπορούμε να κάνουμε κριτική στον οποιονδήποτε.
  Από τα πλαστικά του κυπελάκια μέχρι το σώβρακο που φοράει.
  Αλλά έχει να βγει κάτι , με την λογική της κριτικής και μόνο?
  Υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί κάτι αν δεν εντοπισθεί και τεθεί με καθαρή καρδιά και ανοιχτό μυαλό?
  Τι να πούμε για τα πλαστικά κυπελάκια? Οτι είναι αντι-οικολογικά? κιτσ? άσπρα?
  ή τι να πούμε για το χαρτί? Να αντικατασταθεί με ντουντούκα σε αυτοκίνητο? και μετά να λέμε για τα καυσαέρια? και την ηχορύπανση?
  Βλέπεις αν θέλουμε μπορούμε να κριτικάρουμε ένα ολόκληρο απόγευμα.
  Δεν είναι όμως εκεί το θέμα.
  Προσωπικά μπορώ να πίνω και με την χούφτα μου (όπως τόσα άλλα κάνω με αυτήν 🙂 )

  Φίλε George
  το αδιανόητο πρέπει να είναι η απάθεια.
  Λάθη γίνονται. Και πρέπει να γίνονται.
  Αλλά πρέπει όμως μέσα στα πλαίσια της κριτικής και για να είμαστε και -πως το λένε – αμερόληπτοι, πρέπει λοιπόν να συμετάσχουμε όλοι, να επιβραβεύουμε τα σωστά και να αναφέρουμε τα λάθος.
  Και το λάθος, αλλά και το σωστό.
  Εκ του σύνεγγυς και με αγνή πρόθεση.
  Τότε και μόνο τότε θα γίνει ουσιαστικός διάλογος.
  Με ειλικρίνεια..

  1. Φίλτατε (ανταποδίδω) Κουταλιανέ..

   Εκπλήσσομαι με την απάντησή σου σε μένα. Σε σημείο που να θεωρώ ότι ο Κουταλιανός που έγραψε το πρώτο σχόλιο (και στο οποίο απάντησα) και ο Κουταλιανός τώρα, είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα.
   Με το πρώτο σου σχόλιο δηλώνεις πως τον “χάσαμε τον αγώνα”, η δική μου η παρέμβαση δεν το δέχτηκε αυτό. Ήταν σαφές νομίζω ότι ότι αντιπαρατάχτηκα στη λογική σου ότι “όλα χάθηκαν”, άρα τάχθηκα υπέρ της δράσης! Πέρα από αυτό, η παρέμβασή μου δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να υιοθετήσει (και να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα) την δική σου κριτική. Αυτά που καταλόγισες στην “εκπαίδευση” και όχι ΠΑΙΔΕΙΑ, το στόχευσα στην ομάδα που με ενδιαφέρει. Αυτούς που διαμαρτύρονται δηλαδή. Έκανα άσχημα λες;
   Συνεπώς, η τελευταία σου παράγραφος με άφησε άφωνο (αν μιλάς για εμένα). .. 🙂

   Στην ουσία τώρα…
   Αναφέρεσαι σε “διαμαρτυρόμενους” και “απαθείς”. Μετά από χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν “κολλήσει” σε ξεπερασμένες, άχρωμες, ξύλινες, χωρίς φαντασία, βαρετές πρακτικές. Κακή κληρονομιά της “αριστεροσύνης” μέσα στην οποία γαλουχήθηκε η Ελλάδα. Από πού βγαίνει ότι ο “διαμαρτυρόμενος” διαθέτει εξ αντικειμένου “παιδεία υψηλότερη του μέσου όρου ή τουλάχιστον από αυτην του ακίνητου”.Όπως και το αντίθετο; Ότι από τα πράγματα δηλαδή οι “απαθείς” είναι χαμηλότερου επιπέδου παιδείας ή ενδιαφέροντος για τα κοινά;
   Μιας και ανέφερες τις ΠΛΑΤΕΙΕΣ, να θυμηθούμε ότι υπήρξε εκτροφείο ελληναράδων και νεοναζιστών!
   Συνεπώς, εγώ προσωπικά, δεν τάσσομαι ούτε με τον “διαμαρτυρόμενο”, ούτε με “αυτόν δεν καταθέτει την αντιρρησή του.”

   Τάσσομαι όμως με αυτόν που έχει την παιδεία να κατανοήσει ένα πρόβλημα. Την γνώση του αντικειμένου για το οποίο διαμαρτύρεται, Την θέληση να αλλάξει τον εαυτό του προτού βγει στους δρόμους για να αλλάξει τους άλλους. Και κυρίως τάσσομαι με αυτόν που έχει φαντασία (και την χρησιμοποιεί), επίγνωση ότι ζει στον 21ο αιώνα και ο κόσμος “ακούει” και “καταλαβαίνει” διαφορετικά, κατανόηση ότι οι παλιές πρακτικές είναι κουραστικές, αναποτελεσματικές και “αριστερόστροφης, αναποτελεσματικής έμπνευσης”.

   Νομίζω λοιπόν να σε κάλυψα και να κατάλαβες ότι μιλάω για κάτι παραπάνω και κάτι τελείως διαφορετικό από “κυπελάκια”, “σώβρακα και φανέλες”, ή οποιοδήποτε άλλο υλικό 🙂

   1. Κατηγοριοποιείς και ισοπεδώνεις και την αλλαγή που ζητάς στους άλλους ούτε καν σκιαγραφείς. Η άποψή σου μοιάζει κριτική για την κριτική. Κι έτσι όμως δεν είναι κακό να ληφθεί υπ’ όψιν από τους κρινόμενους. …

    1. Άγι…
     Αν διαβάσεις πιό προσεκτικά την συζήτηση με τον Κουταλιανό, εύκολα θα διαπιστώσεις ότι δεν κατηγοροποιώ. Σχολιάζω (απαντητικά) σχόλιο άλλου και περιορίζομαι σε αυτό και μόνο.
     Επιπλέον περιορίσου στο να το δεις με την λογική που είχα στο μυαλό μου όταν το έγραψα. Σαν σχόλιο (και μάλιστα απαντητικό), έστω σαν άποψη, χωρίς καμμία διάθεση κριτικής, η οποία έτσι κι αλλιώς θα χρειαζόταν εκτενέστερο και λεπτομερέστερο κείμενο.
     Δεν “ζητάω” καμμία αλλαγή στους άλλους, το θεωρώ αλλαζονικό, εγωιστικό και υπερφίαλο.
     Αν “ισοπεδωτικό” εννοείς την απαξίωσή μου για αυτό που χαρακτήρισα σαν αριστερόστροφες πρακτικές, έχεις απόλυτο δίκιο. Μα δεν βλέπω πού είναι το κακό.
     Αν θεωρείς πως ούτε καν σκιαγραφώ την αλλαγή και πως κάνω κριτική για την κριτική (είπα, για μένα είναι απλά και μόνο σύντομος σχολιασμός και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη λειτουργία), τότε ο σχολιασμός μου δεν έγινε κατανοητός. Και χρειάζεται προσεκτικότερη ανάγνωση….
     Τέλος, δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεται να ληφθεί υπ όψη από τους “κρινόμενους”, καθώς δεν όρισα τέτοιους… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *