Φωτογραφίες από την Αντιφασιστική πορεία στη Χαλκίδα, απολογισμός και άλλες σκέψεις

new 2new 3new 4new1

 

Όταν το ένα άκρο είναι ο ρατσισμός, ο φασισμός, η ξενοφοβία,το μίσος, η απάθεια, το δολοφονικό ένστικτο, η κτηνωδία, ναί ΕΜΕΙΣ είμαστε το άλλο άκρο!!!

Η αντιφασιστική πορεία που διοργανώσαμε την  Παρασκευή 20/9 ήταν μια αχτίδα χαράς μέσα στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε. Αν και οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, μάζεψε κόσμο (γύρω στα 250 άτομα), είχε παλμό, υπήρχε θετική ανταπόκριση όσων συναντήσαμε στο δρόμο. Οι κριτικές επίσης ήταν εποικοδομητικές και στην ουσία ανοίγουν τη συζήτηση. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:

Καμία μα καμία ανοχή η σιωπή είναι συνενοχή, όχι άλλη ανοχή διαλύστε τώρα τη χρυσή αυγή, ούτε στη Χαλκίδα ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά, μπάτσοι tv νεοναζί όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί, χτυπάνε το λαό χτυπάνε τους εργάτες και στη χρυσή αυγή κάνουνε τις πλάτες, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία η χρυσή αυγή είναι συμμορία, όταν χρυσαυγίτες σκοτώσουν τα παιδιά σας τότε θα βγείτε απ’ τα κλουβιά σας, στο δρόμο στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο, η αλληλεγγύη το όπλο των λαών πόλεμό στον πόλεμο των εθνικιστών, πογκρόμ στους μετανάστες και τρομοκρατία η χρυσή αυγή είναι συμμορία, και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει μπάτσοι χρυσαυγίτες δολοφόνοι…..

Η πορεία είχε διπλό στόχο: κατά πρώτο λόγο τους φασίστες  και κατά δεύτερο την κατάληψη της Περιφέρειας ως κάτι ελπιδοφόρο μέσα στην πόλη.  Απόφασίσαμε δηλαδή ότι η κατάληψη της Περιφέρειας από σωματεία της πόλης πρέπει να υποστηριχτεί μέσα στη συγκυρία του αντιφασιστικού αγώνα γιατί είναι εστία αντίστασης και στην καπιταλιστική εξαθλίωση αλλά και στον φασισμό, όπως υποστήριξαν πολλοί εργαζόμενοι. Γι’ αυτό η πορεία κατέληξε  στην κατάληψη  όπου διαβάστηκε το κείμενό μας. Κατόπιν πέρασε από τις φυλακές και την κατάληψη του 1ου Λυκείου από τους μαθητές και επέστρεψε στη Γέφυρα.

Για εμάς η  καλύτερη απάντηση στους φασίστες είναι η ανένδοτη στάση απέναντί τους και η  κλιμάκωση των αγώνων. Γι’ αυτό τονίζουμε τις έννοιες της αλληλεγγύης και της αυτοδιαχείρισης.  Γιατί  η αυτοδιαχείριση (όπως επίσης η άμεση δημοκρατία, η αυτονομία) είναι η ριζοσπαστική πρόταση που αναδύεται αυθόρμητα παγκοσμίως ενάντια στην καπιταλιστική εξαθλίωση. Είναι όμως και η κατεξοχήν αντιφασιστική και αντιεθνικιστική πρόταση, ο κατεξοχήν εχθρός της ολιγαρχικής ή ολοκληρωτικής άποψης γιατί βασίζεται στην απουσία ιεραρχιών, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Οπότε πρέπει ως αντιφασίστες να αρχίσουμε να μιλάμε και για αυτά. Ίσως μια αποτυχία του αντιφασισμού να είναι και η προσκόλλησή του στο σκέτο και στείρο αντί. Δεν  αρνούμαστε την αναγκαιότητά του  όμως πρέπει να πάμε  παραπέρα. Γι’ αυτά όμως θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Αυτό  που μας καίει τώρα είναι η ντροπή που νιώθουμε μέσα στην πόλη που ζούμε. Η ντροπή του να λεγόμαστε χαλκιδέοι. Να ζούμε μέσα σε μια πόλη η οποία είναι συνένοχη επειδή γνώριζε και έκανε πως δεν έβλεπε. Κι ακόμη χειρότερα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, μια πόλη που κατάφερε να έχει και βουλευτή ναζιστή.

Όλοι γνώριζαν την ανοχή των μπάτσων στο μαγαζάκι που είχαν ανοίξει οι φασίστες στην απέναντι γωνία. Όλη η πόλη τους έβλεπε με κράνη, ρόπαλα και ασπίδες να ‘’φυλάνε’’ την τρώγλη τους. Όλη η πόλη τους έβλεπε να κυκλοφορούν με την εμετική τους στολή στους δρόμους. Πόσοι δεν πήραν φοβισμένοι τη σκατοφυλλάδα τους αντί να τους την πετάξουν στα μούτρα; Πόσοι δεν μας είπαν ότι υπερβάλλουμε; Πόσοι δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ άλλο από το να φλυαρούν πίνοντας καφέ ‘’κατά’’ των φασιστών κι όταν εμφανιζόταν κανένα παιδοβούβαλο ….μόκο; (Κι όμως το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι οι φασίστες ήταν και είναι περισσότερο φοβισμένοι. Τους το αποδείξαμε εξάλλου κάποιοι κατάμουτρα μέσα στην πόλη). Πόσοι δεν ήξεραν για τους εκβιασμούς σε επιχειρηματίες  και τη σχέση των χρυσαυγιτών με τον υπόκοσμο; Πόσοι δεν είπαν δε με νοιάζει για τους μετανάστες, να πάνε σπίτι τους.

ΠΟΣΟΙ  ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ;  ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Για τα τελευταία γεγονότα, σχετικά με το αστυνομικό κομμάτι θεωρούμε ότι  ενώ από τη μία αφορά αναδιευθετήσεις στο εσωτερικό της εξουσίας από την άλλη είναι αλήθεια ότι οι χρυσαυγίτες  όποτε εμείς καλούσαμε σε πορεία γέμιζαν τους δρόμους γύρω από το λημέρι τους με φουσκωτούς με κράνη, ρόπαλα και ασπίδες, έβγαζαν φωτογραφίες επιδεικτικά τον κόσμο που πέρναγε μπροστά τους (είτε πεζός είτε με το αυτοκίνητο), τραμπούκιζαν και πουλάγανε τσαμπουκά κι όλα αυτά πάντα υπό την παρουσία της αστυνομίας. Όπως τότε μετά την πορεία μας στην οποία είχαν έρθει αρκετοί πακιστανοί και ινδοί, που τους έδερναν και τους κυνηγούσαν καθώς τους πετύχαιναν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η αστυνομία παρούσα μεν κοιτούσε τ’ άστρα δε. Βέβαια η κοινή δράση αστυνομίας/φασιστών  δεν σταμάτησε έξω από τα γραφεία τους. Όταν εισέβαλαν στο Βασιλικό και έσπασαν μαγαζιά μεταναστών, το έκαναν υπό την παρουσία της κοιμωμένης αστυνομίας όπως κατήγγειλαν κατόπιν ενώσεις μεταναστών. Βέβαια κανένας εισαγγελέας δεν άκουσε τίποτα και δεν διέταξε την παραμικρή έρευνα και όλοι συνεχίσαμε τον ύπνο μας. Και κάθε μέρα όλο και κάτι ακούγαμε, όλο και κάποιο τομάρι έλεγε καλά τους κάνουνε ή το ανεκδιήγητο, άλλα τομάρια να τολμάνε να λένε δημόσια εγώ είμαι χουντικός και η αγέλη να απαιτεί απλά και μόνο να αντιμετωπιστούν δημοκρατικά. Και τίποτα άλλο … ούτε κιχ. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, στην απόλυτη ντροπή, γιατί οι νεκροί είναι πολλοί και  αυτό το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω. Είναι  τραγωδία με όλη την αρχαιοελληνική σημασία του όρου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όταν δεν υπάρχει πραγματική συνειδητοποίηση, έστω και την τελευταία στιγμή, υπάρχει έλλειψη αιδούς, τσίπας. Οι όψιμοι αντιφασίστες της δεξιάς αλλά και της αριστεράς (παρακολουθήσαμε ήδη την παρωδία μιας αντιφασιστικής εκδήλωσης στην πόλη), εκείνοι που ενώ το μακελειό συνέβαινε γύρω τους και ενώ το ήξεραν δεν έκαναν απολύτως μα απολύτως τίποτα, σήκωσαν δήθεν αντιφασιστικές παντιέρες μετά την τελευταία δολοφονία. Ευαισθητοποιήθηκαν….Δήθεν λέμε εμείς, είναι πολιτικάντηδες, θα έπρεπε πραγματικά να ντρέπονται με τη στάση τους γιατί είναι συνυπεύθυνοι. Κάνουν απλά σα να ξύπνησαν τώρα για να κρύψουν ότι όλο αυτό τον καιρό κοιμούνταν. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η αλλαγή τους ταυτίζεται με την αλλαγή τροπαρίου των καναλιών. Τα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης αφού προέβαλαν με κάθε τρόπο τους χρυσαυγίτες κι αφού από καιρό τα ίδια έχουν μεταβληθεί σε άκρως ρατσιστικούς, εθνικιστικούς, φασιστικούς, αντισημιτικούς προμαχώνες, πέφτουν τώρα από τα σύννεφα. Αηδία! Είναι συνένοχοι γιατί προέβαλαν ανοικτά τη συμμορία του Μιχαλολιάκου και την προωθούσαν με τον γλοιωδέστερο τρόπο. Ο ‘’αντιφασιστικός’’ τους αγώνας είναι ευκαιριακός, υποκριτικός, έτσι ενεργούν χρόνια τώρα, χωρίς αιδώ, σα να μην τους βλέπουμε. Μάλλον επειδή συνεχίζουμε να τους βλέπουμε.

Κυρίως όμως πρέπει να ξεσκεπαστεί  η εμετική προβιά του ‘’δημοκρατικού’’ κράτους που μας κυβερνά.  Το Κράτος έθρεψε τους φασίστες και συγκεκριμένα το κράτος της δεξιάς που κυβερνάει. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι πολιτική δολοφονία της δεξιάς και είναι επανάληψη αυτού που έκανε πάντα η δεξιά σε αυτόν τον τόπο όταν στριμωχνόταν στον τοίχο: δολοφονίες. Τα φασιστόμουτρα  που κυβερνούν, σαν το Σαμαρά, τον Δένδια, τον Πλεύρη, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη είναι η καλύτερη απόδειξη της υποκρισίας τους. Όλοι τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με τα χουντικά και ναζιστικά αποβράσματα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς και όσους τους συναναστρέφονται.

Πρέπει να αναλάβουμε συλλογικά δράση. Η δράση όμως απαιτεί οργάνωση. Γι’ αυτό επιμένουμε στην έννοια της αυτοδιαχείρισης/αυτοδιεύθυνσης και της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Δεν θα επεκταθούμε όμως άλλο επί του παρόντος.

Νομίζουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε στην παρούσα φάση  σε σχέση με τους φασίστες στην πόλη, είναι ένας γενικός ξεσηκωμός εναντίον της χρυσής αυγής που θα βάζει έστω και τώρα, έστω μετά από τόσες και τόσες δολοφονίες ένα όριο στον κοινωνικό πάτο που έχουμε φτάσει και θα λέει (αλλά και θα προσπαθεί να το κάνει πράξη) :

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ  –  Π Ο Τ Ε   Ξ Α Ν Α  –  ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ   ΓΙΑ  Π Α Ν Τ Α!

Την Πέμπτη καλούμε σε πορεία με αυτό το σύνθημα. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο………

ΟΥΛΑΛΟΥΜ

One thought on “Φωτογραφίες από την Αντιφασιστική πορεία στη Χαλκίδα, απολογισμός και άλλες σκέψεις”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *