2ΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ »Για την απελευθέρωση της φαντασίας»

Για την απελευθέρωση της φαντασίας, την άμεση δημοκρατία, την ελευθερία

  • Για την απάντηση, μέσα από τους δρόμους της κοινωνικής χειραφέτησης-απελευθέρωσης, αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας, αξιοπρέπειας.

  • Ενάντια στην πολυεπίπεδη κρίση-μάστιγα που εκμηδενίζει, διαχωρίζει, απαξιώνει τον άνθρωπο και τον αποκλείει από τα αναφαίρετα δικαιώματα της ελεύθερης πρόσβασης στην τροφή, την υγεία, τη γνώση, τον πολιτισμό, τη δημιουργική εργασία.

  • Είναι αναγκαία η υπεράσπιση της κοινωνικής ζωής, των σχέσεων και των δεσμών μας, με δομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, στη βάση της συλλογικότητας έναντι της ατομικότητας και της απομόνωσης.

  • «Από τα κάτω» να «αφοπλίσουμε» αυτούς που έχουν «εισβάλει» στη ζωή μας, με απόλυτη βαρβαρότητα κατηγοριοποιώντας ανθρώπους, δίνοντας μηδενική αξία και δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή. Αυτούς που βάζουν πάνω από όλα τους νόμους της εκμετάλλευσης, της αγοράς , του κέρδους, του κεφαλαίου, εμπορευματοποιώντας, λεηλατώντας και ρυπαίνοντας τη φύση και το περιβάλλον. Αυτούς που οδηγούν όλο και ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια και μέσα σε ένα συνολικό κλίμα τρομοκράτησης «των αδυνάτων», δημιουργούν στρατόπεδα συγκέντρωσης, κτίζουν «τείχη ντροπής», κάνουν ρατσιστικά πογκρόμ, δημιουργούν «υγειονομικές ζώνες», χρησιμοποιούν προκλητικά την επιχείρηση με το όνομα «Ξένιος Δίας» σαν προστάτη της εκφασιστοποίησης και προβολής ενός ακροδεξιού, ρατσιστικού λόγου στο δημόσιο διάλογο. Αυτών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να χειραγωγήσουν τα βουτηγμένα στην ανέχεια, φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας, να αποπροσανατολίσουν επίσης ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας που βρίσκεται σε απόγνωση και να τους χρησιμοποιήσουν σαν τους καλύτερους «προπομπούς» της φασιστικής λογικής και νοοτροπίας, είτε μέσα από το γνωστό «ελληνοχριστιανικό ιδεώδες» του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, είτε μέσα από άλλες επικίνδυνες αναχρονιστικές αντιλήψεις, κατασκευάζοντας εχθρούς.

  • Αντιστεκόμαστε σε ό,τι μας υποτιμά και μας εκμηδενίζει.

  • Προτάσσουμε, πειραματιζόμαστε, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο πέρα από εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, έμφυλους διαχωρισμούς και ταυτότητες.

  • Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε την καθημερινότητα μας, μέσα από αντιιεραρχικές αμεσοδημοκρατικές δομές, συνελευσιακού τύπου.

  • Θέλουμε τα προτάγματά μας, να συγκροτούνται γύρω από τα κοινά αγαθά, μέσα από ένα συνεχές δημιουργικό «πράττειν»

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.

D.I.Y. MUSICMOVEMENT

 Πειραματισμός – δημιουργία – έκφραση- ενάντια στους πωλητές της απόλαυσης και του θεάματος

 ”Βλέπουμε την τέχνη όχι ως έναν καθρέφτη της πραγματικότητας ,αλλά ως ένα σφυρί με το οποίο θα την σμιλέψουμε”  Μπέρτολτ Μπρεχτ

 D.I.Y. (DoItYourself) σημαίνει μπορείς και εσύ, συλλογικά και αλληλέγγυα, δυναμικά και ξεκάθαρα. Οι ρίζες του D.I.Y. (πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων “do it yourself”, που στα Αγγλικά σημαίνει “καν’ το μόνος σου”, αυτοοργανώσου) εντοπίζονται στις απαρχές του punk κινήματος το καλοκαίρι του 1976 στο Λονδίνο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το D.I.Y. άρχισε να διαμορφώνεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80 .

Στα πλαίσια λοιπόν του D.I.Y. αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτό το διήμερο φεστιβάλ με σκοπό να προβάλουμε την έννοια της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της κοινής συνεισφοράς.

Θεωρούμε ότι η μουσική είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης όπου δεν μπορεί να χωρέσει η έννοια κέρδος, οι χορηγίες και η στείρωση της φαντασίας. Η μουσική δεν είναι ένα προϊόν προς εκμετάλλευση από την μουσική βιομηχανία. Στο φεστιβάλ ,λοιπόν, συμμετέχουν μουσικοί και συγκροτήματα που δεν έχουν σκοπό το οικονομικό κέρδος .Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μουσικός εξοπλισμός της συναυλίας είναι κοινή συνεισφορά όλων όσων συμμετέχουν.

Ευρύτεροι στόχοι μας είναι:

  • Η ελευθερία της μουσικής τέχνης .

  • Η δημιουργία δικτύου διάθεσης του μουσικού έργου σε στέκια, καταλήψεις και άλλους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους .

  • Η δημιουργία δομών για την παραγωγή και διακίνηση της μουσικής έκφρασης (όπως στούντιο, ραδιοφωνικός σταθμός, εξοπλισμός για συναυλίες κ.α.)

  • Η διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης του εγχειρήματος (χρηματική βοήθεια ,αγορά εξοπλισμού κ.α.) .

Απευθυνόμαστε :

  • Σε μουσικούς που παράγουν ή θέλουν να παράγουν το έργο τους ανεξάρτητα.

  • Σε στέκια, καταλήψεις, συλλογικότητες, που θέλουν να ακολουθήσουν και να στηρίξουν την πρόταση αυτή .

Στην κοινωνία της εκμετάλλευσης ,της χειραγώγησης του θεάματος και της καθοδηγούμενης διασκέδασης , θα δίνουμε πνοή σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν ένα διαφορετικό τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης ,αντίθετο απ’ αυτό που ορίζουν οι μουσικές βιομηχανίες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

  • Ένα εγχείρημα για το δικαίωμα στην τροφή.

  • Για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης και διανομής της τροφής, μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

  • Για την απευθείας πρόσβαση σε παραγωγούς-βιοκαλλιεργητές.

  • Σαν μια πρόταση διεξόδου από την κρίση, από τα αδιέξοδα των ανέργων, των μεταναστών, των μοναχικών.

Είμαστε μαζί με όσους πλήττονται, αλλά παράλληλα αγωνίζονται ενάντια στην

κοινωνική αδικία.

  • Είναι συλλογική όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανοιχτή διαδικασία της συνέλευσης με νέες ιδέες-προτάσεις και συνταγές. Όλοι μαζί φτιάχνουμε-δημιουργούμε-απολαμβάνουμε το μαγείρεμα και το φαγητό, σαν διαδικασία σύσφιξης των ανθρώπινων-φιλικών-συντροφικών δεσμών.

  • Ανταλλάσουμε σκέψεις, εμπειρίες, ιδέες, γνώσεις, πολυπολιτισμικές γεύσεις και μουσικές. Συζητάμε, αλληλεπιδρούμε μέσω του φαγητού, συμμετέχουμε από την … «προετοιμασία» του μέχρι και την … «λάντζα», χωρίς σχέσεις οικονομικής εκμετάλλευσης και αναπαραγωγής στερεότυπων.

  • Επιλέγουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, γι’αυτό και διαχωρίζουμε τη θέση μας, από φιλανθρωπίες και συσσίτια, σαν και αυτά της εκκλησίας, των Δήμων, των ακροδεξιών υποκριτών, μια και όλοι τους έχουν μερίδιο στη μιζέρια αυτής της πολιτικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.

  • Μέσα από τη συμμετοχή μας, βαθαίνουν οι σχέσεις μας, συνδιαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας, διευρύνουμε κάθε μέρα το περιβάλλον μας, με ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη συλλογικότητα στη ζωή και τη δράση.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

 Πειραματιζόμαστε, θέλοντας να μετασχηματίσουμε την καθημερινότητά μας δημιουργώντας καταρχήν ένα δίκτυο ανταλλαγής αντικειμένων ,χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Αμφισβητούμε τον μονόδρομο που μας έχει επιβληθεί μέσα από την καθημερινή μας διαδρομή ‘‘δουλειά-σπίτι-κατανάλωση’’ και γινόμαστε οι ίδιοι δημιουργοί, ποιητές της ζωής μας. Σε μια πόλη που δύσκολα πια μπορούμε να αισθανθούμε «δική μας πόλη», επειδή απλώς και μόνο κατοικούμε και δουλεύουμε εδώ, θα είχε πραγματικά νόημα να δημιουργήσουμε οικείους χώρους και χρόνους, ειλικρινείς σχέσεις ανθρώπων που επιθυμούν πραγματικά να ζουν μαζί και να μοιράζονται την καθημερινότητά τους. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι…

Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα (ρούχα, βιβλία, οικιακά σκεύη, παιχνίδια ό,τι μπορείτε να φανταστείτε πραγματικά…) που για κάποιον/α δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος/α ,άλλος/η μπορεί να τα χρειάζεται. Δηλαδή πράγματα αχρησιμοποίητα και όχι άχρηστα, χωρίς τιμή και όχι χωρίς αξία. Το πάρε-δώσε γίνεται χωρίς χρήματα και δε χρειάζεται να φέρεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο που χρειάζεσαι. Δεν είναι επίσης ένα παζάρι για φτωχούς, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των αντικειμένων δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Τα πράγματα αυτά μπορεί να μην είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα αγοράζαμε, αλλά το να τα προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις μας ή να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας σε αυτά δείχνει μια πρακτική ευφυΐα που ο άνθρωπος είχε από πάντα αλλά και μια ουσιαστική οικολογική συνείδηση που εναντιώνεται στη σπατάλη.

Συνειδητοποιούμε τη δυστυχία και τη μοναχικότητα που προτείνει το μοντέλο ζωής του καταναλωτισμού, όπου «καταξιωμένοι» είναι όσοι συμμετέχουν στο φαύλο κύκλο της συνεχούς αγοράς, απαλλαγής και αντικατάστασης ανούσιων αντικειμένων, έτσι ώστε να είναι όλο και πιο σύντομος ο δρόμος από το μαγαζί στο σκουπιδοτενεκέ. Αντίθετα εμείς, δε θέλουμε να πετάμε τα πράγματα που δε χρησιμοποιούμε ή δεν επιθυμούμε πια ,για να αδειάσουμε τη θέση τους γρήγορα γρήγορα για άλλα καινούργια, αλλά τα προσφέρουμε, τα χαρίζουμε για να τα χρησιμοποιήσουν κάποιοι άλλοι. Αναζητούμε άλλους δρόμους, εναλλακτικές οδούς που μας οδηγούν στην πραγματική ευτυχία, τη χαρά των συλλογικών εμπειριών ζωής που μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Κάνουμε την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση πράξη ξεκινώντας από δω, από τα μικρά καθημερινά πράγματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή αλλά και από τις μεταξύ μας σχέσεις που γίνονται σχέσεις αλληλοβοήθειας και χαριστικές με την έννοια της προσφοράς, αδιαμεσολάβητες από το εμπόρευμα.

Ελάτε να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά. Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd ή ό,τι άλλο δε χρησιμοποιείτε και νομίζετε ότι μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον άλλο/η και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο!

Αν φέρετε ρούχα είναι σκόπιμο να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Φροντίστε να φέρνετε μαζί σας τσάντες, σακούλες για να μεταφέρετε τα πράγματα που θα πάρετε. Συμμετέχετε όλες και όλοι στο στήσιμο του παζαριού !

 Επειδή λοιπόν λέμε φτάνει πια! Επειδή δεν ανεχόμαστε και δεν εμπιστευόμαστε κανέναν να αποφασίζει για μας στις πλάτες μας, προσπαθούμε να πάρουμε συλλογικά τη ζωή στα χέρια μας. Ενάντια στην κουλτούρα του καταναλωτισμού, της ιδιώτευσης, του ατομικού βολέματος, της ανάθεσης σε άλλους των ευθυνών, αντιπαραθέτουμε την προσωπική συμμετοχή και τις οριζόντιες συλλογικές διαδικασίες. Επειδή ο καθορισμός των κοινών υποθέσεων είναι υπόθεση όλων μας, ας οικοδομήσουμε αυτόνομες κοινότητες και δίκτυα συνεργασίας στις πόλεις που ζούμε και την ύπαιθρο, με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της οικολογικής συνείδησης, του σεβασμού των διαφορετικοτήτων.

 Για να αρχίσουμε να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας και όχι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.

 

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος ‘‘ΟΥΛΑΛΟΥΜ’’

ΧαλκίδαΜιαούλη & Γιαννίτση , Σουβάλα

http://oulaloum.espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *