Ουλαλούμ

Το Ουλαλούμ ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος δεν λειτουργεί πια (ο ιδιοκτήτης ζήτησε το 
σπίτι για ιδιόχρηση). Η ομάδα όμως των  ανθρώπων που το δημιούργησαν συνεχίζουν να 
δρουν πολιτικά και πολιτιστικά μέσα στην πόλη της Χαλκίδας. Παρακάτω παραθέτουμε το 
διακηρυκτικό κείμενο του Ουλαλούμ όταν λειτουργούσε ως κοινωνικός χώρος:

                 Για την απελευθέρωση της φαντασίας, την αυτοδιεύθυνση της κοινωνίας, την ελευθερία

 

Το ΟΥΛΑΛΟΥΜ είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος που λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας (Μιαούλη & Γιαννίτση στη Σουβάλα).

 

 

Το δημιουργήσαμε κάτοικοι από την πόλη με στόχο να κάνουμε πράξη μια άλλη αντίληψη για τον πολιτισμό, την κοινωνική οργάνωση και τη σχέση μας με τη φύση, η οποία θα στέκεται στους αντίποδες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ρημάζει τις ζωές μας. Ασφυκτιώντας μέσα στα κατεστημένα κοινωνικά πλαίσια, δημιουργήσαμε ένα δημόσιο χώρο ανοικτό στην κοινωνία, επιδιώκοντας να βρεθούμε με άλλους ανθρώπους που προβληματίζονται και θέλουν να δράσουν τοπικά, έξω από τα καθιερωμένα κομματικά σχήματα.

Επειδή σήμερα οι δημόσιοι χώροι είναι κατεστραμμένοι ή μονοπωλούνται από τους κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς, δημιουργήσαμε ένα χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και διαβούλευσης με διάθεση να ακούσουμε, να πειραματιστούμε, να συμμετέχουμε ενεργά από τα κάτω, ορίζοντας εμείς συλλογικά τις ζωές μας. Ένα χώρο ο οποίος θα δίνει διαφορετικό νόημα στην καθημερινότητά μας και θα προάγει τον πολιτισμό των ελεύθερων ανθρώπων. Ένα δημόσιο χώρο που θα προωθεί τη συλλογικοποίηση των αντιστάσεων και θα στοχεύει στην ουσιαστική ενεργοποίηση της καθεμιάς και του καθενός.

Η στόχευσή μας αφορά όλο το φάσμα των κοινωνικών προβλημάτων, ιδίως όμως θέλουμε να επικεντρωθούμε στα τοπικά ζητήματα της καθημερινής ζωής αλλά και να δώσουμε χώρο στην ελεύθερη πολιτιστική έκφραση σε κάθε της μορφή. Επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός ελευθεριακού πολιτισμικού χώρου που θα αντιστέκεται δημιουργικά ενάντια στην πολιτιστική μιζέρια που μας κατακλύζει.

Στο Ουλαλούμ επιλέγουμε να λειτουργούμε χωρίς κέρδος, με βασικό στόχο να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε νέες προτάσεις που θα μας οδηγούν πέρα από το καπιταλιστικό σύστημα που λεηλατεί τις ζωές μας. Τα έξοδα (νοίκι, φως, νερό κλπ.) καλύπτονται από εθελοντικές συνεισφορές των ανθρώπων που συμμετέχουν αλλά και από το κοινωνικό καφενείο.

Στο Ουλαλούμ λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν: ομάδα κινηματογραφικών προβολών, κοινωνικού καφενείου, ομάδα για τη δημιουργία προμηθευτικής τροφίμων και ανταλλαγής προϊόντων/χαριστικών παζαριών, ομάδα για τη διοργάνωση εβδομαδιαίας συλλογικής κουζίνας, ομάδα για τη συγκρότηση ελευθεριακής βιβλιοθήκης, ομάδα αυτομόρφωσης για τη διοργάνωση ελεύθερων μαθημάτων και θεματικές ομάδες που ασχολούνται με συγκεκριμένα ζητήματα.

Το εγχείρημα είναι έξω από κομματικά συμφέροντα και ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας, ιεραρχίας και καταναγκασμού. Στο Ουλαλούμ λοιπόν δεν υπάρχει χώρος για τους φορείς του κοινοβουλευτισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού και του σεξισμού. Το Ουλαλούμ βασίζεται στην προσωπική συμμετοχή και την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης του καθενός, χωρίς δήθεν αντιπροσώπους.

Την ευθύνη για το χώρο έχει η εβδομαδιαία συνέλευση (κάθε Τρίτη στις 21:00) η οποία είναι οριζόντια και αμεσοδημοκρατική. Ο καθένας που συμφωνεί με τις βασικές αρχές του χώρου συμμετέχει και συναποφασίζει ισότιμα, χωρίς διευθύνοντες και εκτελεστές. Άρα επίσης επιθυμούμε το κοινωνικό κέντρο να γίνει χώρος συσπείρωσης για όλους εκείνους που αρνούνται τις κομματικές ή τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές δομές.

Επειδή λοιπόν λέμε φτάνει πια! Επειδή δεν ανεχόμαστε και δεν εμπιστευόμαστε κανέναν να αποφασίζει για μας στις πλάτες μας, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Ενάντια στην κουλτούρα του καταναλωτισμού, της ιδιώτευσης, του ατομικού βολέματος, της ανάθεσης σε άλλους των ευθυνών, αντιπαραθέτουμε την προσωπική συμμετοχή και τις οριζόντιες συλλογικές διαδικασίες. Επειδή ο καθορισμός των συλλογικών υποθέσεων είναι υπόθεση όλων μας, ξεκινάμε από τα καθημερινά προβλήματα της ζωής στην πόλη και προσπαθούμε να πειραματιστούμε λύσεις χωρίς να τις αναθέτουμε σε δήθεν ειδικούς ή υποτιθέμενες πολιτικές αυθεντίες.

Η λειτουργία αυτού του χώρου αποτελεί ένα κομμάτι της προσπάθειας για αυτοοργάνωση και συλλογική αυτονομία των κοινοτήτων μέσα στις οποίες ζούμε, με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της οικολογικής συνείδησης, του σεβασμού των διαφορετικοτήτων.

Για να αρχίσουμε να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας συλλογικά και αυτόνομα και όχι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.

ΟΥΛΑΛΟΥΜ Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
mail: ulaloum@gmail.com

Just another Espivblogs.net site