Μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, του Giran Ozcan

kurd


Ελευθεριακές ιδέες, οικολογική οργάνωση και γυναικεία χειραφέτηση στα βουνά του Κουρδιστάν.

KCK (Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν) είναι το όνομα που δόθηκε σε αυτή την κοινωνική οργάνωση. Το όνομα – και η προετοιμασία του θεωρητικού πλαισίου – προτάθηκαν από τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν απ’ το κελί της φυλακής του στο νησί Ιμραλί στην Τουρκία. Ανεξάρτητα όμως από αυτό και οι δύο, ο Οτσαλάν και το PKK, δεν σταμάτησαν ποτέ να αναγνωρίζουν την απαραίτητη και ανεκτίμητη συμβολή του Μάρεϊ Μπούκτσιν. Το KCK είναι η, χωρίς κράτος/ιεραρχία/εκμετάλλευση, Δημοκρατική Συνομοσπονδιακή οργάνωση-ομπρέλα του ελεύθερου Κουρδιστάν.

Η έννοια του χρήματος είναι αδιανόητη
Στο εσωτερικό της κοινωνικής οργάνωσης του KCK στα βουνά του Κουρδιστάν, η έννοια του χρήματος είναι περιττή. Οι οικονομικές ανάγκες των κατοίκων ικανοποιούνται εξολοκλήρου μέσω της συνδιαχείρισης των πόρων. Παρόλο που το χρήμα χρησιμοποιείται στις εμπορικές σχέσεις που συνάπτονται με το εξωτερικό, στο εσωτερικό η έννοια του χρήματος είναι αδιανόητη. Μέσα στην οργάνωση του KCK κανένα άτομο ή κοινότητα δε νιώθει την ανάγκη να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα χρημάτων ή πόρων. Τα πλεονάσματα σταθερά αναδιανέμονται και, κατ’ αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιούνται. Η οργάνωση KCK ανατρέχοντας στις προ-ιεραρχικές και προ-εκμεταλλευτικές κοινωνίες υιοθετεί την κουλτούρα του δώρου κι όχι εκείνη της ανταλλαγής.
Η συνδιαχείριση της γεωργίας εξασφαλίζει μια αυτάρκη παραγωγή και κατανάλωση των πόρων, καθιστώντας κατά συνέπεια ασήμαντα τα πλεονάσματα, την ανταλλακτική αξία και την εμπορευματοποίηση των αγαθών.


Απόπειρα χειραφέτησης των γυναικών
Η προσπάθεια των μελών του PKK και της ηγεσίας του για χειραφέτηση των γυναικών, ξεκίνησε με την ”καταστροφή του ανδρισμού”. Μια επίθεση ενάντια στον ψευδή ανδρισμό με τον οποίο έχουν εμβολιαστεί οι άντρες από το πατριαρχικό σύστημα.
Αυτός ο ενσταλαγμένος ανδρισμός ενεργούσε έτσι ώστε, ενώ κάθε άντρας σε κάθε κύτταρο του σώματός του, ήταν εκμεταλλευόμενος και καταπιεσμένος από το καπιταλιστικό σύστημα, με τη σειρά του δεν απείχε από το να εκμεταλλεύεται τη μητέρα, την αδελφή, την κόρη και τη γυναίκα του.
Αυτή η προσέγγιση προέρχεται από τη θεωρητική έρευνα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία τον οδήγησε κατόπιν να δηλώσει ότι ”οι γυναίκες είναι οι πρώτες αποικίες” και ότι η πρώτη εκμετάλλευση δεν ήταν εκείνη που συνέβη εναντίον της εργατικής τάξης αλλά εναντίον των γυναικών. Αυτός είναι ο λόγος που η ισότητα των φύλων ανάμεσα στα βουνά του Κουρδιστάν επιτυγχάνεται μέσω παράλληλων προσπαθειών ενίσχυσης των εξουσιών των γυναικών και κάθαρσης των αντρών από τις αρρώστιες της πατριαρχίας και της ιεραρχικής οργάνωσης της κοινωνίας.
Οι πρακτικές συνέπειες αυτής της προσέγγισης είναι: η ίση εκπροσώπηση των γυναικών σε όλες τις διοικητικές θέσεις μέσω ενός συστήματος συν-προεδρίας και η ιδεολογική, πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική αυτόνομη οργάνωση των γυναικών υπό την αυτόνομη οργάνωση: KJB ( Ανώτερη Ένωση Γυναικών).


Η οικολογική οργάνωση της κοινωνίας
Στο εσωτερικό του ελεύθερου Κουρδιστάν οι κοινότητες είναι οργανωμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην θεωρούνται απειλή για το περιβάλλον. Όσο είναι δυνατόν, ευνοούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγχρόνως οι ενεργειακοί πόροι όπως είναι το νερό και το αέριο καταναλώνονται κατά συμβιωτικό τρόπο με σκοπό να υποστηρίζουν τόσο την κοινωνία όσο και το περιβάλλον.
Προωθείται η χορτοφαγία και το κυνήγι απαγορεύεται απολύτως, όπως επίσης και η αποψίλωση των δασών ( επιτρέπεται η καύση μόνο κλαδιών και ξερών δέντρων). Όλα αυτά βασίζονται στην προϋπόθεση ότι το περιβάλλον δεν είναι πηγή κέρδους αλλά πηγή ζωής. Η χρήση του περιβάλλοντος από δίψα για κέρδος υποχωρεί μπροστά στην αναγνώρισή του ως πηγής ζωής.


Ο στόχος του PKK: η δημιουργία του KCK σε όλο το Κουρδιστάν
Μερικοί υποστηρίζουν ότι το PKK ”δεν διεκδικεί πια ένα εθνικό κράτος για τους κούρδους”. Είναι η αλήθεια. Αυτό όμως που κατά κανένα τρόπο δεν είναι αλήθεια είναι ο λόγος με τον οποίο συνδέουν αυτή την αλλαγή παραδείγματος. […]
Οι εξελίξεις στη Ροζάβα (βόρεια Συρία) δείχνουν ότι η φιλοσοφία του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αντί να καθιστά πιο μετριοπαθείς της απαιτήσεις, ανεβάζει αντιθέτως τον πήχη πιο ψηλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ροζάβα δεν μάχεται μόνο για να προστατέψει την κοινωνική της οργάνωση από τις επιθέσεις των εξτρεμιστικών ομάδων, αλλά και να προστατευθεί από τους αντιπροσώπους του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος όπως είναι το KDP, η τουρκική κυβέρνηση, το καθεστώς του Άσαντ και η εκκωφαντική σιωπή της δύσης!
Το κίνημα για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν οδηγούμενο από το PKK δεν ζητάει πια ένα κουρδικό εθνικό κράτος, το οποίο απλώς θα αναπαράγει την εκμετάλλευση, ιεραρχικές δομές και ανισότητα τω φύλων. Επικαλείται περισσότερο ένα εναλλακτικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης στο οποίο το κουρδικό ζήτημα θα λυθεί παράλληλα με τα ζητήματα της εκμετάλλευσης, της χειραφέτησης του φύλου και τις απελευθέρωσης όλων των ανθρώπων. Η πρότασή του, εν προκειμένω, είναι το KCK.

Giran Ozcan

Μετάφραση Νίκος Χριστόπουλος

(Η μετάφραση έγινε από τα ιταλικά (A rivista anarchica 394). Αρχικά το άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.kurdishquestion.com  με τον τίτλο Socialism, gender equality and social ecology in the mountains of Kurdistan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *