Παρέμβαση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 2013

Εδώ και μερικές εβδομάδες παρακολουθούμε σχεδόν αμέτοχοι τις εξελίξεις, σχετικά με τον «αφοπλισμό» της φασιστικής συμμορίας της χρυσής αυγής και τις πρόσφατες συλλήψεις της ηγεσίας της. Κατακλυζόμαστε από μια συνεχή ροή ειδήσεων και τοποθετήσεων στελεχών του ελληνικού κράτους σχετικά με τον τρόπο δράσης της οργανωμένης έκφρασης του ελληνικού υπονόμου. Βέβαια για να συμβεί αυτό έπρεπε να προηγηθεί η βάρβαρη δολοφονία ενός ανθρώπου ελληνικής καταγωγής, του Παύλου Φύσσα. Τότε ξαφνικά ξύπνησαν και οι διάφοροι «αντιφασίστες» όλων των αποχρώσεων και πήραν τους δρόμους του «αγώνα» ενάντια στον φασισμό. Ο Παύλος Φύσσας, ξαφνικά έγινε για όλους τους αριστερο-αναρχικούς τυχοδιώκτες, τα ΜΜΕ και τους διάφορους άλλους λαϊκιστές “ο Παύλος”.

Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε το γεγονός της δολοφονίας ενός αντιφασίστα από τους φασίστες της χρυσής αυγής, ούτε τα αντανακλαστικά όσων όλα τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο δρόμο ενάντια στον οργανωμένο φασισμό, αλλά από την άλλη βέβαια, θα έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε έστω και για μια στιγμή, γιατί έπρεπε να δολοφονηθεί ένας άνθρωπος ελληνικής καταγωγής για να κατέβουν 20.000 κόσμου στο Κερατσίνι. Αλήθεια γιατί το ίδιο δεν συνέβη με τις δολοφονίες μεταναστών όπως παραδείγματος χάρη, στην δολοφονία του μετανάστη Sachtzat Loukman στα Πετράλωνα; Τότε η πορεία μετά βίας ξεπέρασε τα 1.000 άτομα και ξεχάστηκε σχεδόν αμέσως μετά, τι εμπόδισε τότε τον κόσμο να κατέβει;

Πολύ περισσότερο…

  • Πόσες πορείες είχαμε τα προηγούμενα χρόνια για τις φασιστικές επιθέσεις/πογκρόμ του κράτους των ελ-λήνων ενάντια στις κοινότητες των Ρομά σε ολόκληρη την επικράτεια;

  • Πόσες πορείες είχαμε για τις επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια σε τρανς γυναίκες και τις διαπομπεύσεις οροθετικών γυναικών;

  • Πόσες πορείες είχαμε για τις δηώσεις εβραϊκών νεκροταφείων και για τους εμπρησμούς συναγωγών σε ολόκληρη την χώρα;

  • Είμαστε ικανοποιημένοι από την δράση του κινηματικού χώρου ενάντια στις επιχειρήσεις σκούπα σε μετανάστες του κράτους των ελλήνων και την μετάβαση τους σε στρατόπεδα κολαστήρια; Που ήταν όλοι αυτοί που σήμερα κάνουν παρέλαση στα τηλεοπτικά παράθυρα, όταν τον περασμένο Αύγουστο μετανάστες εξεγείρονταν στην Αμυγδαλέζα;

Η λίστα όπως συνηθίζουμε να γράφουμε σε όλα μας τα κείμενα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα λιγοστά παραδείγματα παραπάνω, τα οποία απλά παραθέτουμε ενδεικτικά για το τι εννοούμε .

Μετά τις συλλήψεις Μχαλολιάκου, Παππά και των άλλων της χρυσής αυγής, παρατηρούμε μια κοιλιά και αμηχανία στον αντιφασιστικό χώρο, τα μέτωπα και τα άλλα φρούτα που έχουν κάνει την εμφάνιση τους μετά την είσοδο της χρυσής αυγής στην βουλή. Φαίνεται ότι πολλοί τρέφουν την αυταπάτη ότι τον μαχητικό αντιφασισμό μπορεί να τον αντικαταστήσει ο κρατικός.

 Όσοι βέβαια τρέφουν αυταπάτες ότι το παιχνίδι τελείωσε με τον ελληνικό φασισμό και τις πρακτικές του σύντομα θα διαψευστούν. Όλα συνεχίζονται και ίσως να έχουν και μεγαλύτερη ένταση στο άμεσο μέλλον, τώρα πια που οι οργανωμένοι φασίστες βγαίνουν σε ένα καθεστώς ημι-παρανομίας. Πολύ περισσότερο δε, ο ελληνικός όχλος που ψήφισε χρυσή αυγή, αλλά και κομμάτι του όχλου αυτού που μπορεί να ψηφίζει οτιδήποτε άλλο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διάχυτου φασιστικού λόγου και πρακτικής. Άλλωστε πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι και ο διάδοχος της χρυσής αυγής, κάτι που δεν θα αργήσει να έρθει στην επιφάνεια.

Με άλλα λόγια η Χρυσή Αυγή δεν προέκυψε ούτε με παρθενογένεση ούτε απλά χάρη στο προμοτάρισμα του κράτους. Πατάει γερά και σταθερά στην ελ-ληνική κοινωνία η οποία βρίθει ρατσιστικών, σεξιστικών, αντισημιτικών και ομοφοβικών αντιλήψεων. Εξάλλου, τα στρατόπεδα κράτησης για μετανάστες, οι δηώσεις εβραϊκών νεκροταφείων, η άγρια καταστολή κινητοποιήσεων, η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών ή το κυνήγι των τρανς, προηγήθηκαν της ανόδου της Χρυσής Αυγής, επικροτήθηκαν από τον εθνικό κορμό και αναμφίβολα θα συνεχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον.

 Έχει αποδειχτεί όμως και ιστορικά, πως εθνικοσοσιαλιστικά και φασιστικά μορφώματα χρησιμοποιήθηκαν από το κράτος στο βαθμό που αυτά εξυπηρετούσαν και συμφωνούσαν σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Αυτό συνέβη με την ΕΕΕ (Εθνική Ένωση Ελλάς) την οποία ανέχτηκε ο Βενιζέλος προσβλέποντας στην τρομοκράτηση του κινήματος και τις εκκαθαρίσεις με στόχο την ελληνοποίηση περιοχών όπως η Θεσσαλονίκη, αυτό συμβαίνει και με τη Χρυσή Αυγή. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, γίνεται φανερό πως όταν οι σχηματισμοί αυτοί επιχειρούν να ξεφύγουν από τον αναχωματικό ρόλο για τον οποίον τους προόριζε το κράτος, τσακίζονται από τους ίδιους τους θεσμούς χάρη στους οποίους γιγαντώθηκαν.

 Όλα αυτά τα γράφουμε για ακόμα μια φορά προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, σχετικά με το τοπίο που καλούμαστε να συνεχίσουμε να δρούμε, εντείνοντας μάλιστα τις προσπάθειες μας για την οικοδόμηση ενός ανθελληνικού αντιφασισμού στην πράξη.

Αξίζει να σημειώσουμε και ποίοι- αυτές τις «δύσκολες» για τα ανθρωποειδή κτήνη έτρεξαν να τους υπερασπιστούν με πάθος. Ό λόγος για τα γνωστά αντισημιτικά καθάρματα της αριστεράς του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιώργου Δελαστίκ και του Φωτόπουλου της περιεκτικής δημοκρατίας, που «ξαναχτύπησαν» συντονισμένα . Ό πρώτος είναι γνωστός για τις φασιστικές και αντισημιτικές του απόψεις. Θυμόμαστε ακόμα εκείνο το εξώφυλλο της εφημερίδας του ΝΑΡ, όπου είναι αρχισυντάκτης ο Δελαστίκ, το 2006, με τίτλο «ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ» ή ακόμα και τις δηλώσεις του μετά από τον εμπρησμό της συναγωγής των Χανίων, ότι ήταν έργο της Μοσαντ. Για τον δεύτερο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά από το τέρμιναλ 119 εδώ

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους «η επιχείρηση χρυσή αυγή», είναι υποκινούμενη από ξένα κέντρα και στόχο έχει να βλάψει την δημοκρατία.

Στην Λακωνία τώρα η εγκληματική μπροστάντζα του ελληνικού φασισμού, η χρυσή αυγή επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική της έντασης και μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της. Την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη περίπου 10 χρυσαυγίτες από διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών και την Σκάλα Λακωνίας, όπου τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να βγουν συντεταγμένα από τις τρύπες τους σε αναζήτηση οπαδών, μοίρασαν τα ελληνικά τους σκουπίδια (εφημερίδες, φυλλάδια) στους Μολάους. Εκεί βρέθηκε στο διάβα τους ένα μέλος τη “λαϊκής συσπείρωσης Μονεμβασίας” (δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) και αντέδρασε έντονα. Οι τραμπούκοι της χρυσής αυγής δεν δίστασαν να τον τραυματίσουν και να προξενήσουν φθορές στο αυτοκίνητο του. Η αστυνομία προέβη σε κάποιες προσαγωγές φασιστών και του μέλους/φίλου του ΚΚΕ, όπου στην συνέχεια ακολούθησαν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές, οι οποίες αποσύρθηκαν λίγο αργότερα. Ύστερα από την απόσυρση των μηνύσεων το γεγονός θεωρήθηκε λήξαν. Απέξω από τα δικαστήρια στην Σπάρτη όπου πήγαν φασίστες και αντιφασίστας, βρέθηκαν και οι γνωστοί ελ-ληνες «αντιφασίστες» της περιοχής φωνάζοντας κάποια συνθήματα για τα μάτια του λιγοστού τους κόσμου. Βλέπεις αυτήν την φορά αποφάσισαν να κινητοποιηθούν γιατί η επίθεση αφορούσε έναν άνθρωπο ελληνικής καταγωγής και όχι κανένα «γύφτο» (όπως αποκαλούν κάποιοι από τους έλληνες βλάκωνες αριστερούς, τους Ρομά), ή για κάποιον/α που δεν ξέρουν στο κάτω κάτω από που κρατάει η σκούφια του (βλέπε κάποιον Πακιστανικής καταγωγής). Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος που δεν εμφανίστηκε κανείς, όταν στην Σκάλα Λακωνίας η χρυσή αυγή επέλεξε να κάνει το γνωστό σε όλους/ες show, ενάντια στον καταυλισμό των Ρομά και σε μετανάστες το περασμένο Ιούλιο.

Ο «αντιφασισμός» τους λοιπόν φαίνεται να αφορά αποκλειστικά και μόνο – ελληνικής καταγωγής άτομα, επιλέγοντας κάθε φορά με συγκεκριμένα κριτήρια «ελληνικότητας», αλλιώς δεν βρίσκουμε άλλη εξήγηση για την σιωπηρή τους στάση όλους τους προηγούμενους μήνες που η χρυσή αυγή και οι ντόπιοι φασίστες έδιναν και έπαιρναν.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στην Σπάρτη ήταν σχεδόν άφαντο στην συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης και αρκέστηκε στο να εκδόσει μια ανακοίνωση με τις γνωστές του θέσεις.

Αργότερα αποπειράθηκε ανεπιτυχώς και πορεία στα τοπικά γραφεία της συμμορίας στην πόλη. Παρ όλες τις πολιτικές μας διαφορές θα θέλαμε να εκφράσουμε την στήριξη μας στον άνθρωπο αυτό που έστω και μόνος αντέδρασε στον χρυσαυγίτικο όχλο. Η θέση μας περί αλληλεγγύης με όποιον/α πέφτει θύμα φασιστικής επίθεσης παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρευρέθηκε και ένας από εμάς στην δράση αλληλεγγύης στα δικαστήρια, σίγουρα νιώθοντας άβολα μέσα σε όλους αυτούς τους ελ-ληνες «αριστερούς». Μέσα από αυτές τις γραμμές θα θέλαμε να καλέσουμε και τον κύριο που δέχτηκε την επίθεση, αν τύχει να διαβάσει αυτό εδώ το κείμενο, να αναρωτηθεί για την στάση και την συνολική τοποθέτηση του κόμματος που κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές και αν πρέπει να ξανασκεφτεί την στάση του.

Εκτιμούμε ότι αυτήν την κατάσταση την κατανοούν και άλλοι πέρα από εμάς.Πολλοί και πολλές είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα υπάρχοντα σχήματα, βλέποντας με νηφαλιότητα την σάπια στρατηγική και την πορεία του αριστερό-αναρχικού ελληνικού αντιφασισμού σήμερα και όσο περνάει ο καιρός ο όγκος αυτού του κόσμου θα μεγαλώνει. Ελπίζουμε όμως αυτός ο κόσμος να μην επιλέξει το δρόμο της αποστασιοποίησης, αλλά το ακριβώς αντίθετο, να βγουν στην επιφάνεια και νέα εγχειρήματα, με οριζόντια δομή, με νέες ιδέες και κριτική στο υπάρχον.

 – Και όταν στην Σκάλα αχνοφαίνεται ο ήλιος το πρωί

Βγαίνοντας μια βόλτα στους δρόμους της Σκάλας τις τελευταίες εβδομάδες εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ύστερα από συζητήσεις, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι όσων στήριξαν την χρυσή αυγή έχουν αρχίσει να λουφάζουν. Οι Σκαλιώτες νοικοκυραίοι πάνω από όλα ως θρασύδειλοι και τυχοδιώκτες, πηγαίνουν πάντα προς τα εκεί που γέρνει η πλάστιγγα της δύναμης, ή ότι τέλος πάντων φαντάζει δύναμη και αήττητο. Το θέαμα της στρατιωτικής αμφίεσης, τα όπλα, οι παρελάσεις και οι επιθέσεις σε μετανάστες, μπορεί να ικανοποίησε τις ανάγκες του όχλου, όσο η χρυσή αυγή έμοιαζε με καλά οργανωμένο στρατό, τώρα όμως η εικόνα αλλάζει και μάλιστα γρήγορα. Τόσο γρήγορα όσο αλλάζουν απόψεις και οι ελ-ληνες νοικοκυραίοι.

Για να κατανοήσουμε αυτό το φαινόμενο καλό θα ήταν να ανατρέξουμε μελλοντικά και σε μια μαζική ψυχοπαθολογική ανάλυση του φασισμού, πάντα όμως και υπό το πρίσμα των διαχρονικών χαρακτηριστικών του εθνικού κορμού.

Η νέα αυτή συγκυρία δίνει μια παράταση χρόνου και νέες ευκαιρίες να ξανασκεφτούμε μια σειρά ζητήματα και πως θα τα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Πολύ περισσότερο είναι μια ευκαιρία να ξαναδουλέψουμε μια σειρά προτάσεις απευθυνόμενοι σε μεγαλύτερα κομμάτια κόσμου, κυρίως της νεολαίας της περιοχής μας.

Ως επίλογος

Θα θέλαμε στον επίλογο αυτού του κειμένου να ευχαριστήσουμε όλους και όλες για τα μηνύματα και τις προτάσεις τους, το περασμένο διάστημα. Γνωστοποιούμε ότι τις προτάσεις που λαμβάνουμε τις παίρνουμε πάντα πολύ στα σοβαρά. Για αυτόν τον λόγο καλούμε σε ανοιχτή οργανωτική σύσκεψη της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη μέσα στον Νοέμβριο(περισσότερες πληροφορίες σύντομα), με στόχο να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω και να βάλουμε παραπέρα βάσεις σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ανθελληνικό αντιφασισμό.

Υσ: Όσο για κάποιους άλλους, που δεν μπορούν να χαλαρώσουν με την κριτική και στέλνουν ανώνυμα μηνύματα σε λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και κάτω από κείμενα μας, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της μεγάλης του σταλινο-νετσαγεφισμού σχολή, τους ενημερώνουμε ότι και αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Σύντομα θα φτιάξουμε κάτι σαν λεύκωμα με τα καλύτερα από αυτά τα σχόλια. Όσο η κριτική στο “εθνικό” απουσιάζει και πολύ περισσότερο όσο παίρνετε “θέσεις μάχης” μαζί με τους έλ-ληνες νοικοκυραίους, τόσο η ανθελληνική κριτική απέναντι σας θα έχει όλο και περισσότερη αξία, γιατί δεν είστε τίποτα άλλο από ένα αποτέλεσμα της σκατοκοινωνίας που λέγετε ελλάδα και των μόνιμων χαρακτηριστικών αυτής, του σεξισμού, του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και του ρατσισμού. Τους προκαλούμε βέβαια να τοποθετηθούν δημόσια, να διαβάσουμε επιτέλους τις θέσεις τους εάν τους έχουμε παρεξηγήσει…

η συνέλευση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη 15 Οκτώβρη 2013

Πηγή: αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη (beta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *